Friptură de pui cu lămâie.

INGREDIENTE:

  • 1 pui întreg de 1, 5 kg
  • 2 căței de usturoi
  • 3 crenguțe de rozmarin proaspăt
  • 1 lămâie mare, de preferință bio
  • coajă rasă de la o lamaie
  • 40 gr de unt moale (temperatura camerei)
  • sare și piper
  • ulei de măsline

USTENSILE:

  • formă ceramică „Vasul roman”

MOD DE PREPARARE:

  1. Spălați și curățați puiul. Pârliți pielea, în mod special la incheieturi, aripi și pulpe.
  2. Sărați și piperați puiul în interior, introduceți în cavitatea sa 1-2 căței de usturoi, o creangă de  rozmarin proaspăt și o lamaie întreagă spălată bine pe coajă. Închideți cavitatea cu o scobitoare.
  3. Tocați mărunt acele de la o crenguță de rozmarin si radeti coaja de la o lămâie. Amestecati-le cu untul moale astfel încât să rezulte o pomadă. 
  4. Introduceți pomada pe sub pielea de pe pieptul puiului, pe sus, începând de la gât. Întindeți bine în toate direcțiile, în strat uniform.
  5. Închideți pielea de la gât cu o scobitoare.
  6. Sărați și piperați puiul pe exterior, asezati-l în vasul roman impreuna cu o crenguță de rozmarin si 2-3 căței de usturoi. Presărați un fir de ulei deasupra. Puneti capacul vasului roman.
  7. Dați la cuptor (incins în prealabil la 200 de grade) pentru 40 de minute. Îndepărtați capacul, reduceți temperatura la 180 de grade și mai coaceți încă 30 de minute, stropind des cu sosul care s-a format în vas. Daca lasa prea mult lichid mai scoateti din el, puiul nu trebuie sa aiba un aspect „fiert” pe spate, ci auriu pe toate părtile. Infigeti o scobitoare în pulpele superioare, dacă lichidul care iese este limpede atunci puiul este gata.
  8. Scoateți din cuptor și întoarceți puiul cu pieptul în jos. Lăsați să se relaxeze carnea inainte de servire. Tinandu-l cu pieptul în jos toate sucurile cărnii se scurg in piept si il face mai suculent.
  9. Folositi garnitura care va place. Eu am făcut o salata de năut din năut fiert la conservă. Am tras la tigaie boabele de naut cu un pic de ardei iute, ulei de măsline, un pic de apă, sare și pătrunjel verde și zeamă de lămâie.

Be the first to comment

Lasă un răspuns