Ciolan de porc la cuptor (gătire lentă).

Gătirea lentă la temperatura joasă conferă ciolanului de porc nu doar gust și fragezime, dar face carnea mult mai digerabilă. Modul de preparare este foarte simplu, cuptorul face toată munca, voi puteti face altceva în timpul acesta, fără să trebuiască să supravegheați preparatul. Singurul lucru de care aveți nevoie este o cratiță cu capac, cu pereții un pic mai inalti. Eu folosesc mult vasele din fontă emailate pentru coacerea lentă, posed diferite mărimi și forme, toate cu capac. Când găsiți cumparati-va două bucati de mărimi diferite, merita fiecare bănuț. La preturi rezonabile și de calitate găsiți, cam în perioada Crăciunului, la Lidl.

INGREDIENTE (4 portii):

  • 2 buc ciolan de porc, crude
  • 1 ceapă mare roșie
  • 2 morcovi
  • 1 tijă de țelină apio
  • 1 cățel de usturoi
  • 250 ml supa de pui (dintr-un cub)
  • 35 ml ulei de măsline
  • 4-5 crenguțe de rozmarin proaspăt
  • frunze de salvie proaspată
  • cimbrișor
  • piper negru boabe
  • optional, o steluță de anason

USTENSILE:

  • o cratiță încăpătoare cu capac
  • o tigaie

MOD DE PREPARARE:

  1. Spălați, curățati, răzuiti bine ciolanele de porc si zvantati-le de apă.
  2. Pregătiti-vă toate ingredientele.
  3. Tocați grosolan legumele.
  4. Puneti la incins uleiul in cratița care va merge la cuptor. Caliti legumele (nu foarte tare, cat sa se inmoaie) și asezonati cu un praf de sare.  Dati deoparte.
  5. Puneti un fir de ulei la incins intr-o tigaie. Prăjiti ciolanele, cate un minut pe fiecare parte. Scoateti-le și asezati-le peste legume.
  6. Adăugați 250 ml supa de pui, sare, piper, 4 crenguțe de rozmarin, 3-4 frunze de salvie, 2 crenguțe cu cimbrișor. Nu va zgârciți cu rozmarinul, acesta conferă cărnii de porc un miros și gust specific.
  7. Așezați capacul.
  8. Incingeti cuptorul static la 120 de grade.
  9. Dați la cuptor pentru 5 ore.
  10. După 3 ore întoarceți ciolanele pe partea cealaltă, cu multă atentie să nu le rupeți.
  11. La expirarea timpului de coacere scoateti ciolanele din cratița în care s-au copt, asezati-le intr-o tava, mai dati un praf de sare si piper, așezați o crenguță de rozmarin.
  12. Incingeti cuptorul la 200 de grade și dați tava la cuptor timp de 8 minute pe fiecare parte, să se rumenească frumos.
  13. Serviți ciolanele călduțe, cu garnitura care vă place. Legumele din tavă nu sunt bune, acolo s-a scurs toată grăsimea și gelatina din carne. Eu am preparat un piure pufos de catofi.

Be the first to comment

Lasă un răspuns