La Fougasse (focaccia, versiunea franceză).

La Fougasse este focaccia în versiunea franceză, particularitatea ei fiind aceea că are o formă de frunză. Precum focaccia, fougasse are o gramada de variante, poate fi condimentată cu măsline, ierburi provensale, roșii cherry, flori de levănțică comestibila, sos pesto, ceapă, dar si cu sirop de zahar, exista și variante dulci. Eu am ales sa prepar o fougasse clasică, cu ulei de masline si rozmarin proaspăt, dar am folosit făina de alac (grâu spelta) si făina cu o nulă, adică faină pentru pizza si focaccia. Faina de alac o gasiti pe net sau la magazinele naturiste; faina pentru pizza si focaccia o gasiti in orice supermarket sau magazine cu specialități italiene. In lipsa este foarte buna si făina unguresca BL55 (sau 550, este aceeasi făină), adica faină cu 2 nule.

INGREDIENTE (pentru 2 fougasse de 28-30 cm):

  • 100 gr faina de alac (grâu spelta)
  • 350 gr faina pentru pizza (sau BL55)
  • 11 gr drojdie proaspătă
  • 1 lingură cu ulei de măsline
  • 1 pliculeț de zahar alb
  • 8 gr sare
  • 260 ml apă la 37°
  • sare grunjoasă si rozmarin pentru finisaj

MOD DE PREPARARE:

  1. Activati drojdia: incalziți apa la 37°, adaugati drojdia fărâmițata si pliculetul de zahar (5 gr). Lăsati lânga o sursa de caldura până incepe sa se umfle si sa faca spumă. Adaugati o lingura de ulei de măsline.
  2. Cerneti cele doua făinuri impreună, faceti o groapa in mijloc, varsati apa cu drojdia si incepeti sa framantati un aluat. Dupa 3-4 minute adaugati sarea si continuati framântarea pana aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini. Eu l-am framantat intai in robotul de bucatarie pana a inceput sa se lege aluatul, apoi am continuat framantarea cu mana timp de 5 minute pana aluatul a devenit elastic.
  3. Dati aluatului o forma de bila, asezati-l intr-un vas uns cu ulei si puneti folie alimentată  (unsa cu ulei) deasupra. Lasati sa dospesca in cuptorul stins, dar cu lumina aprinsa timp de 2 ore sau pana cand isi dubleaza volumul. Timpul variaza in functie de caldura din atmosferă si prospetimea drojdiei. 
  4. Cand este gata scoateti aluatul pe o plansa de lucru usor infainata si impartiti aluatul in doua parti egale. 
  5. Dati aluatului o forma triunghiulară, intindeti de aluat cu mana (este foarte usor de modelat daca folositi faina pentru pizza) pana la o lungime intre 25 si 30 de cm. Asezati-l pe foaie de copt, va fi mai ușor de manevrat după aceea.
  6. Cu un cutit bine ascutit practicati o taietura pe mijloc, apoi cate 4 taieturi mici pe fiecare latura a frunzei. 
  7. Faceti 4-5 taieturi de 2 cm si pe margine, imitand marginea zimtata a frunzelor.
  8. Largiti tăieturile cu mâna.
  9. Cu o pensula din silicon ungeti toata suprafata cu ulei de masline, presarati ace de rozmarin si fulgi de sare. Modelati si a doua bucata de aluat. Mie mi-a iesit una mai frumosa si alta mai puțin frumoasa. Data viitoare o sa ma straduiesc mai mult 😐. 
  10. Trasferati-le pe tavile ce vor merge la cuptor.
  11. Acoperiti fougasse-ul cu folie alimentara unsa cu ulei, și lasati la dospit 30 de minute la temperatura camerei. 
  12. Incingeti cuptorul la 200°, static, neventilat.
  13. Coaceti fougasse pe rand, cate 20-30 de minute fiecare. Prima a copt-o 30 de minute, la a doua au fost suficiente 20 de minute. Mai ungeti cu ulei pe durata coacerii.
  14. Cand este gata scoateti din cuptor si lăsați să se răcească complet pe un grătar de bucătărie. Consumati fougasse în loc de pâine sau ca aperitiv, cu măsline sau pastă de brânza, etc.

Be the first to comment

Lasă un răspuns