Friptura de miel (Pulpa de miel la cuptor).

Fie ca optati sa faceti o pulpa intrega sau bucati de carne de miel, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti ca sa iasa o friptura gustoasa este sa indepartati toata grasimea si pielita. Acestea confera mirosul specific si face pentru multe pesoane sa fie dezagreabila carnea de miel. Apoi carnea se tine in bait cat mai multe ore, eventual peste noapte.

INGREDIENTE (6 portii):

  • 1 pulpa de miel sau carne pentru friptura 1.5-1.7 kg

pentru bait:

  • 1 legatura usturoi verde
  • rozmarin verde
  • 4 frunze de salvie proaspata
  • 3 crengute de rozmarin
  • 2 crengute de menta proaspata
  • sare, piper boabe, condimente pentru miel
  • 1 lamaie bio taiata in sferturi, cu tot cu coaja
  • 1 litru vin alb sec
  • 4 linguri ulei de masline

pentru friptura:

  • rozmarin proaspat
  • menta proaspata
  • 1-2 frunze salvie
  • 1 capatana de usturoi
  • 1 fir de usturoi verde
  • ulei de masline
  • sare, piper, condimente pentru miel

MOD DE PREPARARE:

  1. Curatati pulpa de miel de pielite si grasime, fasonati bucatile de carne.
  2. Intr-un vas incapator puneti carnea si adaugati toate ingredientele pentru marinata. Turnati vinul cat sa acopere bucatile de carne. Daca nu este suficient lichid puteti sa completati cu apa.
  3. Puneti capac, sau acoperiti cu folie alimentara, dati la frigider. Tineti carnea la marinat cateva ore, ideal ar fi sa o preparati de seara si sa o tineti toata noaptea. Intoarceti din cand in cand bucatile de carne.
  4. A doua zi scoateti bucatile de carne din bait, zvantati-le cu prosoape de hartie.
  5. Asezati carnea in tava, pudrati cu un praf de sare, piper si condimente pentru carne de miel. Adaugati crengute de rozmarin proaspat, cateva frunzulite de menta rupte cu mana, usturoiul verde, salvia. Taiati in doua, pe latime, o capatana de usturoi si asezati-o in tava. Presarati desupra ulei de masline. Etansati tava cu folie de aluminiu.
  6. Incingeti cuptorul la 200 de grade.
  7. Dati friptura la cuptor. Dupa 40 de minute intoarceti carnea, resigilati tava si tineti in cuptor inca 40 de minute.
  8. Dupa ce carnea s-a patruns, indepartati folia de aluminiu si lasati sa se rumeneasca timp de 20 de minute stropind des cu sosul format in tava.
  9. Cand este gata scoateti tava, acoperiti lejer cu o folie de aluminiu si lasati sa se relaxeze carnea inainte de a taia portii.
  10. Puteti prepara un sos de acompaniament cu sucurile din tigaie: puneti tigaia pe foc, la foc mic, stingeti cu vin alb; curatati cu varful unei spatule toata arsura din tigaie si lasati sa evapore alcoolul. Adaugati o ligurita cu amidon, dati in cateva colocote. Gustati si asezonati, daca considerati necesar. Strecurati sosul printr-o sita deasa astfel incat sa rezulte un sos cat mai fin, fara impuritati. Serviti-l alaturi de friptura.

VARIANTA:

  • Dupa ce carnea s-a inabusit timp de 80 de minute puteti continua rumenirea impreuna cu o garnitura de cartofi sau alte legume. Curatati cartofii de coaja, taiati-i cuburi sau felii grosolane, opariti-i in apa clocotita cu sare timp de 15-20 de minute. Scurgeti-i bine de apa si asezati-i intr-un singur strat intr-o tava mare. Adaugati crengute de rozmarin, un fir de ulei, si intercalati bucatile de miel scurse de lichidul format.
  • Coaceti la 200-220 grade pana se rumenesc frumos cartofii si carnea.

 

Be the first to comment

Lasă un răspuns