Tartă cu mere caramelizate și cremă de vanilie.

Tarta am pregatit-o duminică dimineata devreme, nici nu apucasem sa-mi beau cafeua, asteptam musafiri la prânz. Ma grabeam atat de tare si eram pe jumatate adormită incat am uitat sa fac fotografiile cu etapele de executie, dar cred ca ne descurcăm si fără ele de data acesta. Crema mi-o pregatisem cu o zi inainte ca sa avansez cu treaba.

INGREDIENTE

pentru crusta:

  • 400 gr faina BL55
  • 200 gr unt rece taiat cubulete
  • 180 gr zahar tos
  • 2 ouă + 2 gălbenusuri
  • un praf de sare

pentru cremă:

  • 6 gălbenușuri
  • 120 gr zahar
  • 500 ml lapte gras
  • 100 ml smantană de gatit cu peste 30% grasime
  • 1 lingurită cu esenta de vanilie Bourbon
  • 1 lingura rasă de amidon de porumb

pentru umplutura:

  • 4 mere mari
  • 160 gr zahăr
  • 50 gr unt
  • 1 lingurita zeama de lămâie
  • coaja rasa de la o lamaie bio

MOD DE PREPARARE:

  1. Preparati crema: frecati crema galbenusurile cu zaharul. Incorporati amidonul. Incalziti laptele cu smantana, aduceti pana la punctul de fierbere. Turnati laptele peste crema de ou, cate un polonic pe rand. Dupa fiecare amestecati repede astfel incat sa nu coagulati ouăle. Puneti crema pe foc si fierbeti la foc mic amestecand continuu cu un tel. Crema va fi gata in cateva momente, trebuie amestecat in permanentă, nu lasati preparatul nesupravegheat. Cand s-a îngroșat si a capatat consistenta unui gel, dati deoparte. Adaugati si incorporati esenta de vanilie, apoi lipiti folie alimentară direct pe suprafata cremei (sa nu facă peliculă), lasati sa se raceasca complet, apoi dati la frigider.
  2. Pregatiti crusta: intr-un robot de bucatarie puneti faina, sarea, untul si zaharul. Dati impulsuri scurte pana se formeaza un aluat nisipos. Adaugati, cu lamele cutitului in miscare, ouale. Dati cateva impulsuri scurte pana se formeaza aluatul si incepe sa se desprinda de peretii robotului. Scoateti pe o plansa de lucru, dati-i o forma de bila, infasurati in folie alimentară si puneți aluatul la rece, in frigider, timp de o ora.
  3. Curatati merele de coajă si cotor, taiati-le felii sau cubulete. Incigeti untul in tigaie, adaugati zaharul, apoi merele. Presarati cateva picaturi de zeama de lamaie si coaja rasa. Lasati pana se pătrund merele si se imbracă in caramel. Stingeti si dati deoparte sa se racoreasca.
  4. Tapetati cu hartie de copt o forma de 28 cm.
  5. Scoateti aluatul de la frigider, impartiti-l in două parti: 3/4 si 1/4.
  6. Intindeti bucata mare de aluat (merge mai usor daca o intindeti intre două foi de hartie de copt) si asezati-o in formă cat sa imbrace si peretii. Taiati si indepartati surplusul.
  7. Asezati merele caramelizate pe fundul formei, peste mere turnati crema, neteziti bine.
  8. Intindeti bucata mica de aluat si resturile de la prima, taiati fâsii.
  9. Asezati fasiile peste tarta, sub forma de grilaj, precum si roată de jur imprejur pe margine. Bateti lejer un albus si ungeti cu o pensulă fasiile de aluat.
  10. Incalziti cuptorul la 175 grade, coaceti 60 de minute. Este desertul zeilor!

Be the first to comment

Lasă un răspuns