Musaca de vinete fără carne, cu brânză (Parmigiana style).

Cu sau fără carne, mâncarea de vinete este sățioasă și foarte gustoasă. De vinete și ardei copți nu mă pot sătura niciodată, și fără ele parcă nu este vară…

INGREDIENTE  (6-8 porții):

  • 4 vinete mari
  • 1 litru sos de roșii
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 2-3 frunze busuioc proaspăt
  • 500 gr brânză mozzarella (folosiți mozzarella pentru pizza sau orice brânză elastică care se poate găti)
  • 3 linguri de parmezan ras
  • ulei pentru prăjit
  • sare si piper

MOD DE PREPARARE:

  1. Spalati vinetele, taiati-le felii rotunde sau pe lungime, de 4 mm grosime.
  2. Asezati-le in straturi intr-o strecuratoare de plastic, presarati sare pe fiecare strat. Puneti o greutate deasupra si lasati timp de o oră sa lase lichid.
  3. In acest interval de timp pregatiti sosul de rosii: radeți morcovul pe răzătoarea cu ochiuri mici, tocati fin o ceapă. Caliti-le in ulei impreuna cu frunzele de busuioc. Adaugati sosul de roșii, sarati, piperati si lasati sa fiarbă la foc foarte mic până îngroașă. Sosul trebuie sa fie gustos de sine statator. Daca nu va place aroma de busuoic puneti cimbru uscat, un catel de usturoi zdrobit. Nu condimentati cu prea multă sare, vinetele au fost sărate, in plus preparatul va contine si parmezan. Cand este gata dati deoparte.
  4. Dupa o ora, aruncati lichidul format, spalati vinetele cu apa rece si zvantati bine fiecare felie in parte.
  5. Incingeti ulei intr-o tigaie si prajiti vinetele pe fiecare parte, pana devin ușor aurii. Puteti trece fiecare felie prin făină, chiar va recomand, pentru ca făina va ingrosa un pic sosul din preparat. Eu nu am putut face așa deoarece nu pot consuma făină pentru o perioadă. Scoateti pe hartie absorbantă. 
  6. Radeti mozzarella pe razatoarea cu ochiuri mari, sau taiati-o felii subtiri.
  7. Montati preparatul: asezati felie de vânată pe fundul unui vas sau tavă care merg la cuptor. Nu este necesar sa ungeti vasul. Ungeti feliile de vânată cu sos de rosii, presarati brânza.  Repetati pana la epuizarea ingredientelor.

  8. Ultimul stat ungeti-l cu sos de roșii, presarați mozzarella și parmezan ras.
  9. Coaceti in cuptorul preincalzit, 180 °, timp de 30 de minute. Pe ultimele 5-7 minute ridicati temperatura la 200-210 °. Cand va fi gata il veti simti după miros. Uleiul din vinete se va ridica la suprafață, va bolborosi împreună cu sosul de roșii si brânza, este un spectacol doar să te uiți cum coace în formă!
  10. Nu serviti preparatul fierbinte, abia scos din cuptor. Asteptati 20-30 de minute sa se linistească, apoi portionati. Pentru stabilitate si felii frumoasa vă recomand sa taiati feliile de vânata pe lung (ale mele au fost prea mari, nu am reusit) si sa le asezati in formă, cand montati preparatul, un rand pe lung, altul pe lat. 

Be the first to comment

Lasă un răspuns