Baba Ganoush (salată orientală de vinete).

Baba Ganoush este o salată orientală de vinete cu pastă de susan, o alternativă la vinetele noastre cu maioneză. Este ușor de executat și are un gust plăcut, răcoritor, total diferit de gustul vinetelor cu maioneză cu care suntem obisnuiți. Se poate consuma cu lipie, dar in lipsă merge și cu pâine sau piadina. Pasta de susan (Tahini) o puteti gasi in orice supermarket la raftul cu produse internationale, daca nu va descurcați intrebati personalul, nu toate magazinele au aceeasi logica in asezarea produsor pe raft.
INGREDIENTE (4 portii):

  • 2 vinete mari
  • 3 catei de usturoi
  • 2 linguri pasta de susan
  • 2 linguri pline cu iaurt grecesc
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • zeama de la o lamaie
  • sare si piper

MOD DE PREPARARE:

  1. Coaceti vinetele si cojiti-le, după metoda cunoscută. Lasati-le sa se scurga bine de lichid, intr-o strecuratoare de plastic. Cand cojiti, strecurati si tocați vinetele, este bine sa nu folositi nimic metalic, metalul le face sa se innegrească.
  2. Tocati vinetele, asa cum sunteti obișnuiți, eu folosesc satârul din lemn.
  3. Puneti vinetele tocate intr-un castron.
  4. Intr-un recipient mai mic amestecati pasta de susan (inainte amestecati cu o lingură sau agitati usor borcanul, sa se omogenizeze conținutul) cu usturoiul zdrobit și zeama de la o jumatate de lămâie. Veti observa ca desi lichidă la inceput pasta de susan se va ingrosa instat la contactul cu zeama de lamaie.
  5. Adaugati iaurtul, sare si piper, apoi turnati totul peste vinetele tocate și incorporati. Gustati si ajustati gustul, daca este necesar adaugati sare, piper, usturoi zdrobit sau zeama de lamaie. Gustul trebuie sa fie lejer, usor acrișor.
  6. Tranferati salata de vinete pe platoul de servire, presarati deasupra ulei de masline si un praf de boia sau chimion (chimionul se mai numeste si cumin, nu confundați cu chimen, sunt 2 condimente diferite), sau piper măcinat, și serviti preparatul ca aperitiv.

Be the first to comment

Lasă un răspuns