Spaghetti aglio, olio, peperoncino (Spaghetti cu sos de usturoi, ulei si ardei iute).

In mod paradoxal cele mai simple preparate sunt si cele mai pretentioase. Explicatia sta in faptul ca trebuie obtinut un buchet de gust din foarte putine ingrediente, folosindu-ne doar de tehnici. Sunt cateva preparate din paste, simple, care pot fi sublime sau un dezastru, daca nu sunt gatite cum trebuie. Printre ele se numera: pastele cu sos de rosii proaspete, pastele Carbonara, Amatriciana, Gricia, Cacio e pepe, Aglio, olio, peperoncino. Sunt preparate cu sosuri facute din maxim 3 ingrediente, prin urmare greu de „dres” daca le-ai gresit. Va dezvalui un secret – in restaurantele care se pretind a fi cu specific italian, inspectorii acreditati sa faca recenzii vor cere intotdeauna aceste preparate, ca sa-si faca o idee asupra autenticitatii retetelor. Spaghetti cu sos de usturoi, ulei si ardei iute nu ar trebui sa fie nu stiu ce filosofie, dar va spun erorile care se pot produce: usturoiul sa fie prajit prea mult, devenind astfel indigest, uleiul sa fie incins si sa-si piarda gustul pe care il are doar crud, ardeiul iute sa fie ori prea iute, ori prea dulce, tipul de paste sa nu fie adaptabile sosului, per ansamblu un preparat bun de aruncat, nu de consumat. Tineti focul mic, nu va grabiti, si veti obtine un preparat demn de un chef cu experienta.

INGREDIENTE (4 portii):

  • 320 gr spaghetti din grau dur (nu folositi paste cu ou la acest sos!)
  • 4 catei mari de usturoi (romanesc sau spaniol/frantuzesc, ideal ar fi cel mov)
  • 3 ardei iuti chilli, rosii, proaspeti (puteti modifica cantitatea in functie de cat este de picant soiul pe care il folositi)
  • 70-80 gr ulei de masline de buna calitate.
  • sare de mare

MOD DE PREPARARE:

  1. Asezati o oala cu apa la fiert. Cand apa da in clocot adaugati o lingurita cu varf de sare de mare si pastele. Fierbeti pastele conform instrustiunile de pe pachet, minus 1 minut.
  2. In acest timp curatati usturoiul, feliati-l in felii egale, de 1 mm grosime.
  3. Curatati ardeiul iute, indepartati nervurile cu seminte, tocati marunt pulpa. Ca idee (daca nu vreti sa respectati cantitatile), ardeiul iute si ustoriul trebuie sa fie cam acelasi volum.
  4. Turnati uleiul intr-o tigaie si incalziti-l la foc moale. Adaugati feliile de usturoi si lasati sa se infuzeze in uleiul cald. Inclinati tigaia, in felul acesta se aduna uleiul intr-un singur loc si acopera feliile de usturoi. Trucul este sa fierbeti usturoiul in ulei, nu sa-l prajiti! 
  5. Puneti ardeiul iute tocat peste ulei si usturoi, si procedati cum v-am explicat mai sus. Dati un praf de sare. Lasati tigaia pe foc, la foc foarte moale, cat va ocupati de paste. Atentie la sincronizare, sosul trebuie sa fie gata deodata cu pastele
  6. Scurgeti pastele, dar pastrati-va un polonic din apa in care au fiert.
  7. Ridicati flacara la tigaia cu sos, adaugati pastele si cateva linguri din apa in care au fiert. Rotiti tigaia continuu. In contact cu uleiul apa va forma o emulsie si va da consistenta sosului. Trageti la tigaie circa 1 minut.
  8. Serviti preparatul fierbinte. Presarati un fir de ulei crud deasupra, eventual ulei picat pentru amatorii de senzatii tari! : )))

Nu pare greu, asa-i?! Cu toate acestea este un preparat care are dichisul său.

Be the first to comment

Lasă un răspuns