Turtă dulce.

Vă marturisesc ca nu mi-a placut turta dulce cand eram copil (acum 1000 de ani în urmă!), avea gust intepator de condimente, nu era foarte dulce si era tare ca piatra. Cu timpul însă gusturile mele s-au schimbat, iar turta dulce a devenit si ea, odată cu aparitia ingredientelor de calitate, un preparat rafinat. Gustul unic al turtei dulci este dat de amestecul de condimente, predominant scortisoara si ghimbirul, cu note finale de cuișoare și cardamom….condimente „crăciunesti” pe care le gasim in amestecul pentru vin fiert. Cum am fost invitata de curand sa prezint cateva retete de biscuiti la reprezentata robotului de bucatarie Thermomix, voi scrie modul de preparare in două variante, clasic si cu ajutorul Thermomix.

INGREDIENTE:

  • 200 gr unt 82% grasime
  • 200 gr zahar brun
  • 140 gr miere poliflora (eu am pus 120 gr miere si 20 gr melasa neagră – o gasiti in magazine naturiste, tipul Plafar)
  • 500 gr faină BL 55 (cu două nule)
  • 1 ou
  • 10 gr bicarbonat de sodiu (1 lingurită)
  • 5 gr sare (1/2 lingurită)
  • 1 lingură cu esenta de vanilie Bourbon
  • 1 lingurita scortisoara măcinată
  • 1 linguriță ghimbir macinat
  • 1/4 lingurită nucșoară rasă
  • 1/8 linguriță cuisoare măcinată
  • 1/8 linguriță ienibahar măcinat
  • 1/8 linguriță cardamom măcinat
  • coaja rasă de la o lămâie (bio sau netratată)
  • coaja rasă de la jumatate de portocală (bio sau netratată)

USTENSILE:

  • plansa
  • mixer
  • sucitor
  • diferite forme pentru decupat, specifice Craciunului
  • hartie copt
  • tavi

MOD DE PREPARARE:

Varianta clasică:

  1. Pregatiti-vă toate ingredientele, cântăriti si măsurati asa cum este specificat in retetar. Pentru „lingură” si „lingurita” puteti folosi măsurile englezesti care se gasesc la toate standurile cu produse de menaj sau lingura pentru supă și lingurița pentru ceai. Cerneti făina, amestecati intr-o castronel toate mirodeniile.
  2. Intr-un bol incapator mixati untul moale cu zaharul brun, mierea (si melasa) până se trasforma intr-o cremă cu consistenta tartinabilă.
  3. Adaugati oul, mixati in continuare, apoi estenta de vanilie, sarea.
  4. Incorporati faina, dar in trei transe. Puneti o treime din faină, bicarbonatul, coaja rasa de citrice si toate mirodeniile. Mixati, apoi indepartati mixerul. Adăugati a doua transa de faina si incepeti sa framantati aluat, iar pe masura ce se leagă aluatul incorporati si restul de faină. Trebuie sa rezulte un aluat similar celui de taitei.
  5. Dati aluatului o forma de bilă, infasurati-l in folie alimentară si puneti-l la frigider. Pentru a putea fi intins si pentru a-si dezvolta aroma, trebuie tinut minim o noapte. Aluatul crud se poate păstra maxim 72 de ore. Pana a doua zi aluatul se va intari foarte tare si trebuie scos la temperatura camerei cu 60 de minute inainte de a fi intins.
  6. Presarati faina pe plansa de lucru si intindeti foaie cu grosimea de 4 mm (cu rabdare, foaia va crapa de la unt, nu va necăjiți, asa trebuie sa fie, lipiti-o la loc cu degetele). Initial va fi greu de intins, datorita faptului ca aluatul este rece, apoi se va relaxa si va fi usor de modelat. Daca aluatul ar fi moale ar trebui adaugata multa faină, iar faina in plus modifica dramatic consistenta aluatului.
  7. Decupati formele dorite, desprideti cu grija de pe plansa de lucru, asezati turta dulce intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Resturile ce raman dupa decupare se aduna, si se intinde din nou foaie. Procedati asa pana la epuizarea aluatului.
  8. Incalziti cuptorul la 170 grade, static. Coaceti timp de 15 minute. Va veti da sema ca este gata dupa miros si culoare. Turta dulce va creste putin la copt si va fi usor pufoasă la atingere.
  9. Scoateti cu grijă din tavă si lasati sa se raceasca complet pe un gratar de bucătărie. Conservati intr-un recipient uscat, au o valabilitate pana la 10-12 zile.

 

 

Daca doriti sa decorati turta dulce, decorul clasic este glazurarea cu royal icing.

Pentru royal icing aveti nevoie de:

  • un albuș de ou, foarte proaspăt
  • 170-200 gr zahar pudră cernut
  • cateva picaturi de zeama de lămâie

Intr-un bol foarte curat amestecati cu furculita (atentie! nu folositi mixerul, s-ar trasforma in bezea, icingul are altă consistență) albusul cu zaharul pudră cernut printr-o sită mai deasă. Amestecati până capata densitatea unei glazuri si se albeste frumos. Adaugati cateva picaturi de zeama de lămâie, amestecați bine. Transferati icingul într-un poș, taiati vârful poșului cât vârful unei carioci si „desenati” formele de turta dulce, după fantezia si gustul fiecăruia. Glazura se zahar se intareste in circa 20-40 de minute, depinde cat este de groasă.

Daca intenționati sa faceti o turta dulce pentru decorat pomul de Craciun, procedati astfel:

  • intindeti aluatul in foie de 2 mm grosime
  • decupati formele dorite
  • cu ajutorul unui pai pentru sorbit sucuri practicati un orificiu: apasati pe aluat, rasuciti un pic si ridicati paiul; aluatul decupat va ramane in interiorul paiului lasand un orificiu prin care puteti trece (dupa ce ati copt, racit si ornat) o sfoară sau o panglică pentru agatat in pom.
  • coaceti turta dulce doar 10-12 minute, foaia fiind mai subtire se reduce si timpul de coacere.

 

 

Varianta pentru robotul Thermomix:

  • Puneti in bol – untul taiat cubulete, mierea, melasa si zaharul brun. Asezati capacul.
  • Amestecati 3 minute/37°/viteza 1.
  • Adaugati jumatate din cantitatea de făină, oul, esenta de vanilie, sarea, bicarbonatul, condimentele, coaja rasa de citrice.
  • Amestecati 20 sec/viteza 6.
  • Adaugati restul de făină, amestecati 20 sec/viteza 6.
  • Deschideti capacul, adunati aluatul de pe peretii bolului.
  • Asezati capacul, 40 sec/frământare.
  • Repetati 40 sec/frământare.
  • Scoateti aluatul din bol, dati-i o forma de bilă, infasurati aluatul in folie alimentară, dati la frigider.
  • Restul operatiunilor si recomandarilor sunt identice cu cele de la punctul 5.

Be the first to comment

Lasă un răspuns