Supă franțuzească de ceapă.

Supa de ceapa este un preparat simplu, țărănesc, pe care însă francezii au reușit sa-l trasforme intr-unul rafinat – Soupe à l’onion gratinée.

INGREDIENTE (6 portii):

  • 500 gr ceapă albă
  • 50 gr unt
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 lingură făină
  • 1 litru supă de vită (in lipsa 1 litru apă + un cub de vită, bio)
  • 100 ml vin alb dulce (sau 100 ml vin alb sec si o jumatate de lingurita de zahar; sau 50 ml brandy)
  • 100 gr brânză gruyère sau emmentaler
  • piper negru, proaspăt râșnit
  • sare
  • felii de pâine albă, baghetă

USTENSILE:

  • Boluri individuale pentru supă, rezistente la cuptor

MOD DE PREPARARE:

  1. Curatati ceapa, taiati-o felii foarte subtiri.
  2. Puneti untul si uleiul intr-o cratiță, la foc mic. Cand untul s-a topit, caliti ceapa amestecand des. Caliti circa 10 minute la foc mic, ceapa trebuie sa fie stufată, sa aiba un aspect translucid, nu trebuie sa se prajească.
  3. Dupa ce s-a inmuiat bine ceapa, turnati vinul, ridicati un pic flacara cat sa se evapore alcoolul. In cazul in care nu folositi un vin dulce, ci unul sec, va sfatuiesc sa puteti o jumatate de lingurita de zahar peste ceapa stufata, sa lasati cateva momente sa se calescă impreuna cu ceapa, apoi sa turnati vinul alb sec. Evident, folosind brady obtineti acelasi gust ușor dulceag si un plus de savoare.
  4. Reduceti din nou flacara, adaugati faina, căliti 2-3 minute împreuna cu ceapa, apoi adaugati supa.
  5. Lasati sa fiarbă la foc mic timp de 30 de minute. Pe parcurs gustati si asezonati cu sare si piper.
  6. Taiati feliile de bagheta un pic trasversal (circa 2 felii/portie), coaceti-le in cuptor pana devin un pic aurii.
  7. Radeti branza pe razatoarea cu ochiuri mari.
  8. Incalziti cuptorul la 220 grade sau pozitia 2 grill.
  9. Cand supa este gata, turnati in boluri individuale. Dacă doriti o consistenta un pic mai groasă puteti pasa cu blenderul un sfert din cantitatea de supă. Asezati in fiecare bol cate 2-3 felii de bagheta si presarati din abundență branza rasă. Eu am presarat si putin cimbru uscat.
  10. Dati la cuptor pana se topeste branza si supa capata o crustă aurie deasupra. Daca veti folosi functi grill, nu parasiti cuptorul, este gata in cateva momente.
  11. Serviti preparatul fierbinte. 

Be the first to comment

Lasă un răspuns