Sos picant de prune, pentru fripturi grase.

Dulce-picant, extrem de fin, sosul chinezesc de prune poate fi folosit ca sos de acompaniament pentru fripturi grase, din carne de porc sau rață, sau poate fi folosit in combinatie cu alte condimente pentru a marina costite de porc, piept sau pulpă cu șorici. Pentru realizarea sosului avem nevoie de prune rotunde, rosii. Le gasiti aproape tot timpul anului in supermarketuri. Dintr-un kilogram de prune vă iese o cantitate destul de mare de sos.

INGREDIENTE:

  • 1 kg prune rosii (cantitate bruta)
  • 1 ardei iute roșu, taiat bucăti
  • 1 bucata ghimbir proaspăt, cat degetul mare
  • 2 lingurițe de condiment chinezesc 5 Spices
  • 200 gr zahar tos alb
  • 30 ml oțet de orez
  • 30 ml oțet balsamic
  • 6 cătei de usturoi
  • 50 ml apă
  • 120 ml sos de soia

MOD DE PREPARARE:

  1. Spalati prunele, taiati-le grosolan, scoateti-le samburii.
  2. Asezati intr-o cratită toate ingredientele, amestecati cu o lingură, apoi puneti la fiert la foc iute. Din momentul in care incepe sa fiarbă, reduceti focul si fierbeti la foc mic 35-40 de minute sau cat considerati ca trebuie ca sa se lege compozitia.
  3. Cand este gata, trageti de pe foc si pasati toata compozitia cu un blender de mană sau un robot de bucatarie (inclusiv ghimbirul si usturoiul), până obtineti un sos fin, catifelat.
  4. Puneti compozitia cat timp este fierbinte in borcanele sterilizate. Eu borcanele le spăl bine apoi le bag in cuptorul încins, dar stins. Pun compozitia fierbinte in borcanele fierbinti, pun capac, strang bine, apoi le intorc cu capacul in jos. Le bag in cămară dupa ce s-au racit complet. Se pot pastra si in frigider, sau puteti face doar o jumatate de porție, si consuma de îndată.

Be the first to comment

Lasă un răspuns