Coronițe decorate cu ouă.

Coronițele pot fi un cadou inedit pentru mesenii prânzului de Paste, copii sau adulti.

INGREDIENTE (pentru 5 bucăti):

  • 250 gr făină
  • 100 ml lapte
  • 50 gr zahar tos
  • 10 gr drojdie de bere
  • 50 gr de unt moale
  • 1 ou
  • esenta de vanilie Bourbon
  • coaja rasă de portocală netratată
  • 1/2 linguriță rasă de sare

in plus:

  • 5 ouă micuțe fierte
  • 1 ou crud, pentru uns
  • zahar perlat pentru decor (sau mac, susan, zahar tos, etc)

MOD DE PREPARARE:

  1. Activati drojdia in lapte incalzit la 37 grade si o lingurita de zahăr. Lasati-o intr-un loc cald timp de 15 minute.
  2. Cand incepe sa devina o spuma adaugati restul ingredientelor, sarea sa nu vina in contact direct cu drojdia.
  3. Incepetati sa framantati un aluat ca de cozonac, framantati timp de 10 minute pana obtineti un aluat omogen, moale, lipicios, dar care nu ramane pe mâini.
  4. Puneti aluatul intr-un bol uns cu ulei si acoperiti cu o folie alimentara, unsa si aceasta cu ulei. Lasati la dospit intr-un loc ferit de curent, timp de 2 ore sau pana cand isi dubleaza volumul.
  5. Fierbeti ouale: scoateti ouale din frigider si lasati-le cateva minute la temperatura camerei apoi spalati-le bine pe coaja. Puneti apa la fiert, cand apa da in clocot adaugati cu grija ouale in apa fierbinte. Fierbeti-le timp de 9 minute. Cand sunt gata scufundati-le in apa rece, lasati-le in apa rece cateva minute apoi scoateti-le si stergeti apa.
  6. Scoateti aluatul pe plansa de lucru, impartiti-l in 10 bucati egale.
  7. Rulati fiecare bucata intr-un sul de 25 cm lungime. Rasuciti cate două precum un șnur si inchideti sub formă de coroană (ca un covrig).
  8. Asezati-le pe o foie de copt, la distanta una de cealaltă. In mijlocul fiecăreia puneti un ou fiert.
  9. Acoperiti din nou cu folie unsa cu ulei, asezati deasupra un stergar curat, dati la dospit pentru o ora.
  10. Incalziti cuptorul la 180°, functia ventilat.
  11. Bateti oul crud ramas, ungeti coronița, presarati deasupra perluțe de zahăr.
  12. Coaceti timp de 20 de minute.
  13. Scoateti-le din cuptor si lasati sa se racesca pe un gratar de bucatarie.
  14. Daca nu le consumati in aceeasi zi, conservati-le intr-o pungă de nailon sigilata bine.

Be the first to comment

Lasă un răspuns