Guguluf cu piure de dovleac plăcintar.

V-am spus și in alte ocazii că imi place mult dovleacul si versantilitatea sa, isi schimba gustul in functie de cum este gătit, putand fi folosit ca ingredient pricipal la supe, risotti, mâncăruri scazute cu carne sau la preparate dulci. Dovleacul este vedeta toamnei si are o gramada de proprietati terapeutice, iar eu il gătesc cu multă plăcere. Desertul de astăzi pare o ofrandă adusă toamnei.

INGREDIENTE:

  • 200 gr făină albă
  • 150 gr amidon de cartofi
  • 400 gr miez de dovleac placintar
  • 150 gr zahar
  • 3 ouă
  • 90 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat Bourbon
  • 1 lingurita rasă cu scortisoara măcinată
  • 1 praf de sare

Amidonul de cartofi se gaseste in supermarket-uri (eu il iau de la Auchan din zona cu ingrediente pentru prajituri, de la Dr.Oetker). Fecula de cartofi se foloseste la prăjituri pentru a-i conferi o textură pufoasă, in cazul in care nu găsiți inlocuiti-l cu amidon de porumb. Diferă puțin, fecula de cartofi este folosita mai mult la prăjituri, pe cand amidonul de porumb este indicat pentru sosuri și budinci, dar eu in trecut l-am inlocuit cu succes.

MOD DE PREPARARE:

  1. Taiati miezul de dovleac placintar si coaceti-l la cuptor, la 200 grade, timp de 30 minute. Acoperiti tava cu staniol, dovleacul trebuie sa se înăbușe, nu trebuie sa se caramelizeze. La sfarsit indepartati staniolul si lasati sa se evapore apa rezultată.
  2. Pasati pulpa cu blender, sa rezulte un piure fin. Dati deoparte.
  3. Bateti ouăle cu zaharul si zaharul vanilat, pana devin o cremă.
  4. Cerneti împreună faina, amidonul de cartofi si un praf de sare. Adaugati la crema de ou si mixati bine.
  5. Turnati uleiul in fir subtire, ca la maioneza si continuati mixarea.
  6. Adaugati piureul de dovleac, scortisoara, incorporati, iar la sfârșit puneti praful de copt.
  7. Ungeti bine cu unt o forma de guguluf, eu am aceasta superbă formă de coroniță cu temă de toamnă, tapetati cu faina, scuturati excesul, turnati aluatul.
  8. Incalziti cuptorul la 180 grade, functie neventilat. Coaceti timp de 45-50 minute, sau cat credeti necesar, in functie de cuptorul vostru. Faceti proba cu scobitoarea.
  9. Scoateți, rasturnati guguluful pe un gratar de bucătărie. Pudrati, cat timp prăjitura este caldă, cu zahar pudra amestecat cu scorțișoară. Toată casa va mirosi fantastic!

Be the first to comment

Lasă un răspuns