Gogoși pufoase din aluat cu cartofi.

Gogoșile sunt bune în general, dar acestea cu adaos de cartof în aluat sunt divine!

INGREDIENTE:

  • 500 gr faina pentru cozonac
  • 70 ml lapte
  • 20 gr drojdie de bere
  • 50 gr unt moale
  • 50 gr zahar
  • 3 ouă
  • esența de vanilie de bună calitate
  • coaja rasa de portocala sau lamaie, bio sau netratată
  • 3 cartofi de marime mijlocie, de circa 75 gr bucata
  • un praf de sare
  • ulei pentru prajit

MOD DE PREPARARE:

  1. Curatati cartofii de coaja si puneti-i la fiert, intregi. Cand sunt gata zgrobiti-i cu presa de cartofi sau cu zdrobitorul pentru legume.
  2. Activati drojdia in laptele caldut, in care ati adaugat un pliculeț cu zahar. Lasati intr-un loc cald pana incepe sa faca spumă.
  3. Cerneti faina intr-un bol larg, presarati peste faină piureul de cartofi, faceti o groapa in mijloc. Turnati drojdia activata in mijloc, cele 3 oua batute usor, zaharul, esenta de vanilie, coaja rasa de portocala sau lămâie.
  4. Incepeti sa framantati un aluat precum cel de cozonac, adaugand pe masura ce framantati untul moale si un praf de sare. Framantati pana obtineti un aluat omogen.
  5. Asezati aluatul intr-un bol mare uns cu unt sau ulei, atat pe fund cat si pe pereți. Acoperiți bolul cu folie alimentară, unsa si aceasta cu ulei.
  6. Puneti bolul intr-un loc ferit de curenți de aer (in cuptorul stins, dar cu lumina aprinsa) și lasati sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.
  7. Scoateti aluatul pe o plansa de lucru unsa cu ulei. Eu folosesc planse din silicon care-mi usureaza mult munca, le curat usor si aluatul nu se lipeste, indiferent cat de moale ar fi. Asta ma ajuta sa nu incarc aluatul cu grasime sau faina. Le gasiti pe orice site cu ustensile de bucatarie. Rupeti aluatul in 16 bucati, cat de cat egale ca marime.
  8. Fiecare bucata rulati-o pe plansă precum o coardă, lunga 15-20 cm si groasă cam cat degetul mare. Dati-i forma de cocardă. Asezati fiecare bucata pe o tava tapetată cu hartie de copt, la mare distanta una de cealaltă.
  9. Acoperiti-le cu folie alimentara unsa cu ulei, si cu stergar gros. Lasati sa dospescă la temperatura camerei timp de o oră.
  10. Incalziti ulei de prajit (ulei de arahide, de orez sau de floare, dar special pentru prăjit). Prajiti gogoșile la foc moderat spre mic, ca sa se prajesca bine si la interior, pe ambele părți.
  11. Scoateti-le pe hartie absorbantă si cat sunt fierbinti tavaliti-le prin zahar tos de granulatie fină.

Sunt ușoare ca un puf, foarte gustoase, cu gust pronunțat de cozonac. Eu le mananc întotdeauna pe primele, fierbinți, cu scuza de a controla daca sunt făcute, cu mult zahar tos presărat după fiecare mușcătură. Este mica mea plăcere vinovată!🙃

Be the first to comment

Lasă un răspuns