
Cartofii gratinati Dauphinois nu sunt altceva decat cartofi la cuptor asezati in staturi, inabusiti in lapte si smantana. Gustul specific este dat de nucsoara si usturoi. Orice alta varianta a retetei, cu bacon, branză, cascaval, ciuperci sau ceapa, trasforma preparatul in altceva si nu mai putem vorbi de cartofi dauphinois.
INGREDIENTE (6 portii):
- 8-10 cartofi de marime medie
- 70 gr unt
- 5 catei de usturoi
- 1 litru lapte 3,5% grasime
- 300 ml smantana maturata
- nucsoara
- sare si piper
USTENSILE:
- forma din ceramica pentru gratin
- o cratita de 2,5 litri
MOD DE PREPARARE:
- Se spala si se curata cartofii de coaja, se taie felii rotunde cu o grosime de 2-3 mm.
- Laptele se pune la fiet cu 4 catei de usturoi curatati de coaja, sare, piper si un sfert de lingurita de nucsoara macinata. Puteti trece usturoiul prin presa, dar ulterior filtati laptele.
- Cand da laptele in clocot se pun rondelele de cartofi si se fieb la foc mic pentru maxim 10 minute (cartofii trebuie sa ramana inca cruzi).
- Se zdrobeste catelul de usturoi ramas si se amesteca cu o lingura din cantitatea de unt.
- Se unge forma cu acest amestec si se aseaza cartofii, suprapunandu-i un pic precum solzii de peste, in straturi.
- Smantana se desface cu laptele in care au fiert cartofii, astfel incat sa aiba o consistenta subtire, si se torna in vas printr-un colț. Lichidul trebuie sa invaluie cartofii, sa patrunda printre straturi si sa imbibe statul de deasupra fara sa-l depaseasca.
- Se presara fulgi de unt din loc in loc.
- Se da la cuptor la 180 grade, intre 45 de minute si o ora. Sunt gata cand statul superior este auriu si daca infigem un cutit in straturi, acesta intra cu usurinta.
Be the first to comment