Pâinici „mantovane”.

Am adăugat o rețetă nouă la colectia mea de rețete pentru pâine. Imi place sa fac pâine din două motive: pâinea este un aliment primar (mama are o vorbă „o pâine face diferenta intre a muri de foame și a supraviețui”, și pentru că atunci când modelez forma de pâine mă relaxez total, iar eu am puține momente de relaxare. Este adevărat că pâinea trebuie consumată cu moderație, în mod special cea albă, dar pâinea și untdelemnul sunt alimente sacre. Din păcate pâinea albă de bază care se găseste in comerț, cel puțin în Cluj, este o batjocură la adresa consumatorilor. Miezul este umed, este aproape imposibil sa tai o felie, uneori pe lama cuțitului ramân urme de aluat crud, a doua zi pâinea este deja tare ca piatra, a treia zi incepe sa mucegăiască, iar specialitățile de pâine sunt indecent de scumpe. Prefer sa pregatesc acasă pâinea de baza, in masina de pâine, din acest motiv făina este un ingredient din cămara mea care tot timpul este pe terminate. Pe lista dorințelor mele (scurtă de altfel, pentru ca am de toate, sunt mulțumită și fericită cu tot ce am) se află un cuptor cu vapori semiprofesional, pentru copt pâine, un aparat pentru intins aluatul de foietaj și un con pentru Croque en bouche (Croquembouche). Toată ziua aș frământa!😊

INGREDIENTE (8 chifle):

 • 500 gr făină BL 55
 • 220 gr apă
 • 15 gr drojdie proaspătă de bere
 • 1 lingură cu ulei de măsline
 • 1 lingură cu miere de salcâm
 • 8 gr de sare

MOD DE PREPARARE:

  1. Activati drojdia: intr-un castron puneti apa calduță, presarati drojdia, adaugati mierea si uleiul de măsline. Asezati castronul intr-un loc cald. Cand amestecul face bule si devine spumos este gata.
  2. Cerneti faina intr-un bol incapator, faceti o groapa în mijloc si turnati apa cu drojdia. Incepeti sa framantati. Adaugati sarea dupa ce a inceput sa se lege aluatul, framantati minim 10 minute, sa se poata activa glutenul din făină. Deși v-am mai spus cu alte ocazii, voi repeta cateva amanunte pentru reusita oricărui aluat dospit: drojdia să fie foarte proaspată – să se desfacă fâșii când o rupeți; apa să fie intre 33 si 37 de grade – o temperatură prea mică nu activează microorganismele din drojdie, una mai mare de 37° le ucide; sarea este importantă nu doar pentru gust, ci controlează dospirea aluatului, tempereaza drojdia. Din motive medicale am avut o perioada a vietii cand mi-au fost interzise glutenul și sarea, atunci am vazut ce efect are sarea asupra drojdiei. Fără sare aluatul crește fara oprire, dar trebuie adaugata cat mai tarziu față de momentul activării ei. Pusă de la inceput ucide drojdia.
  3. Cand aluatul devine omogen, elastic și nu se mai lipeste de mâini, puneti-l intr-un bol uns cu ulei, asezati o folie deasupra si lasati-l sa dospească 30 de minute.
  4. Când s-au scurs cele 30 de minute, scoateti aluatul pe o plansa de lucru si impartiti-l in 8 parti egale. Dati-le o formă de bilă. Mie mi-au iesit bucati de 102 grame bucata, dar nu-i o regulă.
  5. Cu ajutorul unui sucitor intindeti bucata de aluat, dandu-i o formă elipsoidală de maxim 20 de cm. Cu podul palmei rulati spre voi aluatul (cum faceti cu o sosetă). Striviti-l cu podul palmei, intoarceti-l cu partea rulata catre voi, si repetati inca o data operatiunea: intindeti cu sucitorul (de data acesta incercati sa-i dati o forma dreptunghiulară), apoi cu podul palmei rulați, cat mai strans, aluatul catre voi. Procedați la fel cu fiecare bucata in parte.
  6. Asezati chiflele rulate intr-o tava peste care ati pus o hârtie de copt, la distanta una de cealalta. Acoperiti-le cu folie de copt unsa cu ulei și lasati sa dospeasca incă 30 de minute.
  7. Incingeti cuptorul la 220 de grade, static.
  8. Cand s-au scurs cele 30 de minute indepartati folia si practicati o incinzie lungă si adancă pana la jumatatea chiflei, cu ajutorul unui cutit bine ascutit.
  9. Coaceti 20 de minute la 220 grade, apoi reduceti temperatura la 200 si mai coaceti inca 10 minute.
  10. Scoateti pe un grătar de bucătărie și lăsați să se răcească complet. Chifla are coaja groasă si crocantă ca un biscuite, miezul este compact, fara goluri de aer și se desprinde în fâșii.


Be the first to comment

Lasă un răspuns