
Coronițele pot fi un cadou inedit pentru mesenii prânzului de Paste, copii sau adulti.
INGREDIENTE (pentru 5 bucăti):
- 250 gr făină
- 100 ml lapte
- 50 gr zahar tos
- 10 gr drojdie de bere
- 50 gr de unt moale
- 1 ou
- esenta de vanilie Bourbon
- coaja rasă de portocală netratată
- 1/2 linguriță rasă de sare
in plus:
- 5 ouă micuțe fierte
- 1 ou crud, pentru uns
- zahar perlat pentru decor (sau mac, susan, zahar tos, etc)
MOD DE PREPARARE:
- Activati drojdia in lapte incalzit la 37 grade si o lingurita de zahăr. Lasati-o intr-un loc cald timp de 15 minute.
- Cand incepe sa devina o spuma adaugati restul ingredientelor, sarea sa nu vina in contact direct cu drojdia.
- Incepetati sa framantati un aluat ca de cozonac, framantati timp de 10 minute pana obtineti un aluat omogen, moale, lipicios, dar care nu ramane pe mâini.
- Puneti aluatul intr-un bol uns cu ulei si acoperiti cu o folie alimentara, unsa si aceasta cu ulei. Lasati la dospit intr-un loc ferit de curent, timp de 2 ore sau pana cand isi dubleaza volumul.
- Fierbeti ouale: scoateti ouale din frigider si lasati-le cateva minute la temperatura camerei apoi spalati-le bine pe coaja. Puneti apa la fiert, cand apa da in clocot adaugati cu grija ouale in apa fierbinte. Fierbeti-le timp de 9 minute. Cand sunt gata scufundati-le in apa rece, lasati-le in apa rece cateva minute apoi scoateti-le si stergeti apa.
- Scoateti aluatul pe plansa de lucru, impartiti-l in 10 bucati egale.
- Rulati fiecare bucata intr-un sul de 25 cm lungime. Rasuciti cate două precum un șnur si inchideti sub formă de coroană (ca un covrig).
- Asezati-le pe o foie de copt, la distanta una de cealaltă. In mijlocul fiecăreia puneti un ou fiert.
- Acoperiti din nou cu folie unsa cu ulei, asezati deasupra un stergar curat, dati la dospit pentru o ora.
- Incalziti cuptorul la 180°, functia ventilat.
- Bateti oul crud ramas, ungeti coronița, presarati deasupra perluțe de zahăr.
- Coaceti timp de 20 de minute.
- Scoateti-le din cuptor si lasati sa se racesca pe un gratar de bucatarie.
- Daca nu le consumati in aceeasi zi, conservati-le intr-o pungă de nailon sigilata bine.
Be the first to comment